Suomi on täynnä taidokkaita muusikoita

Suomi tunnetaan maana, josta tulee maailman eniten raskaan musiikin yhtyeitä väkilukuun nähden. Suomesta tulee kuitenkin paljon muutakin taidokasta musiikkia. Pop-musiikki on noussut yhä vain suositummaksi vuosien saatossa. Monet television laulukilpailut, kuten Idols ja The Voice of Finland, ovat nostaneet tähtitaivaalle monia artisteja. Näistä suosituimpiin kuuluvat Anna Puu, Jenni Vartiainen ja Antti Tuisku. Jokaisella näistä pop-laulajista on takanaan jo nyt pitkä ura, jonka voidaan olettaa jatkuvan vielä vuosikymmenien ajan. Mikä sitten tekee suomalaisesta popista niin suosittua? Tärkeintä on se, että kappaleet ovat tarttuvia. Artistit ovat joskus itse mukana sanoittamassa ja säveltämässä kappaleita, mutta yleensä tuotantotiimistä löytyy henkilöitä, joilla on runsaasti kokemusta hittien tehtailusta. Tällainen menestys on siis monen yhtälön summa.

Tuottaja auttaa aloittelevia artisteja alkuun

Suomen huipputuottajat, kuten esimerkiksi Jukka Immonen, ovat auttaneet monet aloittelevat artistit alkuun. Tuottajan kanssa artisti pääsee näkemään, millaista levyn äänittäminen on ja kuinka kappaleita tehdään. Tuottajan kanssa tehdyn yhteistyön jälkeen useat artistit ovat saaneet kipinän tehdä omia kappaleitaan. Niitä sitten hiotaan enemmän tai vähemmän, jotta niistä saadaan radiohittejä. Kappaleiden tekeminen alkaakin yleensä siitä, että luodaan kappaleen rakenne soittamalla joko kitaralla tai pianolla. Tätä lähdetään työstämään siten, että kappaleeseen lisätään rummut, basso, kitara ja muut kappaleessa käytettävät instrumentit. Sen jälkeen laulaja lähtee miettimään laulumelodiaa.

Joskus laulun sanat voivat syntyä ennen musiikkia. Tämä on harvinaisempaa ja toisaalta taas kappaletta on vaikeampi lähteä muodostamaan ennen kuin musiikki on valmiina. Tuottajat haluavat yleensä, että albumin kappaleet noudattavat tiettyä kaavaa. Kappaleiden sanoitusten tulisi siis olla samaa teemaa käsitteleviä, jotta albumista tulee yhtenäinen kokonaisuus. Jos aiheet hyppivät sinne tänne, voi kuulijan olla hankala muodostaa käsitystä albumista.

Artistin on tärkeää kehittyä jatkuvasti

Artisti ei ole koskaan liian hyvä, vaan kehitystä täytyy tapahtua. Jos artisti jää junnaamaan paikoilleen, alkaa se käydä tylsäksi kuulijoille. On siis tärkeää, että esimerkiksi laulaja ottaa laulutunteja ja näin pyrkii tulemaan paremmaksi. Se on myös olennainen osa kuuntelijoiden kunnioittamista. Kukaan tuskin haluaa mennä keikalle kuuntelemaan, kuinka artisti ei pysy edes nuotissa. Kaikki ammattilaulajat ottavatkin laulutunteja säännöllisesti. Laulutuntien tarkoituksena on saada palautetta toiselta ammattilaiselta ja näin nähdä niitä omia heikkouksiaan laulajana. Laulutuntien tavoitteena on myös vahvistaa omaa ääntään ja kokeilla rajojaan. Joskus laulaja ei ole edes tiennyt pääsevänsä tiettyyn matalaan tai korkeaan säveleen, kunnes laulunopettaja näyttää, kuinka se tehdään. Varsinkin aloittelevien artistien kohdalla laulutunneilla käyminen on tärkeää, sillä kokemusta ei vielä juurikaan ole. Laulunopettaja auttaa saamaan itseluottamusta ja rohkeutta, jota tarvitaan myös keikoilla. Yleisön edessä esiintyminen vaatii nimittäin paljon. Jos laulaja on jännittyneessä tilassa, kuuluu se heti äänessä. Mitä rennompana kroppa pysyy, sitä paremmin äänikin pääsee virtaamaan ulos.

Myös muiden muusikoiden täytyy harjoitella paljon. Kitaristin, basistin, rumpalin tai pianistin ei välttämättä tarvitse käydä musiikkitunneilla, mutta itsenäistä harjoittelua olisi hyvä olla päivittäin. Esimerkiksi jotkut maailman parhaimmista kitaristeista ovat kertoneet, että he harjoittelevat soittamista jopa kahdeksasta kymmeneen tuntia päivässä. Vähempikin toki riittää, mutta tärkeintä on pitää virettä yllä soittamalla säännöllisesti. Varsinkin keikkatauot ovat harmillisia, sillä niiden aikana kappaleet voivat unohtua ja taidot ruostua. Tätä voi kuitenkin ehkäistä helposti ottamalla tavaksi soittaa kappalelistan läpi vaikkapa muutaman kerran viikossa.

Hyvien muusikoiden salaisuus on siis runsas harjoitteleminen. Aina voi parantaa omaa tasoaan, sillä musiikissa riittää opittavaa.